lettergrootte wijzigen
03 mei 2017

Training in valpreventie

Martine Boddaert is de fysiotherapeute bij zorggroep Maas en Waal, die de training in valpreventie heeft gegeven. "De  gymgroep MBvS uit Afferden had zorggroep Maas en Waal benaderd met de vraag om een training in valpreventie te geven. Na een gesprek met  het bestuur werd duidelijk dat deze groep vooral een actieve gymles wilde hebben. Daarop heb ik een programma voor hen gemaakt gericht op valtraining met de basisprincipes uit de judosport."

Een volledig valpreventieprogramma bestaat uit tien lessen van 1,5 uur. "Zo'n programma bestaat uit het lopen van een obstakelparcours, valtraining en een stukje voorlichting vanuit de ergotherapie over aanpassingen in en om huis en over hulpmiddelen. Bewezen is dat dit effectief is als valpreventie. De valtraining zoals de gymgroep uit Afferden gehad laat zich beter omschrijven als 'snuffelen aan'."

Valtraining 1.jpg

In totaal hebben zes groepen van acht tot vijftien senioren meegedaan aan de één uur durende training. "Dat waren voornamelijk zeer gemotiveerde, gezellige, fanatieke, enthousiaste en soms wat terughoudende en ongelovige mensen. Ik kreeg dan ook opmerkingen te horen als: “Ik kan me niet voorstellen dat je kunt leren vallen. Het gebeurt zo snel dat je niets meer kan doen.” Of: “Ik ben echt door een barrière heengegaan. Eerst durfde ik niet en nu merk ik dat ik me wel durf te laten gaan en meer vertrouwen heb in mijn lichaam.” En: “Ik dacht dat ik niet mee kon doen, maar ik kon veel meer dan ik zelf dacht.”

Het grondprincipe van een valtraining is dat je als deelnemer leert doorrollen, vertelt Martine. Armen worden niet gebruikt om jezelf op te vangen maar om af te slaan waardoor de val gebroken wordt. Je hoofd leer je te beschermen door je kin op de borst te houden. "Door dit vaak te herhalen kun je de beweging automatiseren en krijg je er vertrouwen in je lichaam soepel naar de grond te laten gaan. Hierdoor is er minder kans op letsel bij een val."

Tijdens deze training, die door de coöperatie van de Rabobank werd gesponsord, kon iedereen meedoen of kijken. "De oefeningen werden langzaam opgebouwd en wie zijn grens bereikte, stopte. We begonnen met oefeningen op de mat en eindigden met een voorwaartse schouderrol vanuit stand op een dikke mat. Het viel mij op dat iedereen heel goed voor zichzelf zijn grenzen kon bepalen wat hij/zij nog kon en verantwoord vond. Al met al een heel goed, leerzaam initiatief waarbij we als zorggroep Maas & Waal ook onze deskundigheid buiten onze zorglocaties hebben kunnen inzetten!"

 

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten