Samen zorgen in de ouderenzorg

Als alles zelf doen lastig wordt, is het heel fijn dat mensen die dichtbij staan, helpen. Het is ook meer dan ooit nodig. Er zijn steeds meer ouderen die ondersteuning en zorg nodig hebben. En er zijn steeds minder (zorg)medewerkers om dat te bieden. We hebben elkaar nodig, dus doen we het sámen.

Familie, vrienden en buren zijn onmisbaar

Bij samen zorgen zijn mantelzorgers zoals familie, vrienden en buren ontzettend belangrijk in de zorg voor hun dierbaren. Onmisbaar. We vragen mantelzorger(s), familie en vrienden om mee te denken en te helpen. Samen zorgen is voor iedereen anders en per situatie verschillend. Daarom kijken we samen naar de mogelijkheden en helpen bij het vinden van een goede balans. 

Zo ziet samen zorgen er bijvoorbeeld uit 

We verwachten dat familie, vrienden en bekenden helpen met bepaalde dingen. Zoals samen naar het ziekenhuis gaan, helpen bij het maken van een afspraak bij de kapper, administratie doen of een koelkast schoonmaken. Niet alleen helpen is belangrijk, ook samen leuke momenten beleven. Bijvoorbeeld wandelen, bijpraten of meedoen aan activiteiten. Wij ondersteunen bij persoonlijke (basis) verzorging, verpleging en behandeling. Met aandacht en vakkundigheid. En we vormen graag samen met mantelzorger(s) één team.

Hoe doen we dit?

Wij werken volgens de Schijf van Vijf. Dat wat iemand zelf kan, doet iemand zelf, eventueel met hulpmiddelen. Is er meer hulp nodig? Dan helpt de mantelzorger of iemand anders die dichtbij staat. Pas als dit niet genoeg is, is professionele ondersteuning en zorg aan de orde.

Waardevol en persoonlijk

Deze aanpak maakt het leven van ouderen fijner. En helpt bij het verlichten van de werkdruk voor zorgprofessionals. Verzorgd worden is goed, maar voor iemand zorgen is dat ook. Het geeft namelijk het gevoel van ertoe doen, zowel voor de persoon die ouder wordt als voor de verzorger. En het versterkt de emotionele band.