lettergrootte wijzigen
29 sep 2017

Herken de signalen van dementie

Samen dementievriendelijk heeft een handige lijst opgesteld met 10 signalen die kunnen wijzen op dementie. Ook geeft de organisatie tips over wat je kunt doen als je iemand tegenkomt op straat die dementie heeft.

De afgelopen tijd hebben wij Nederlanders massaal de steunbetuiging getekend voor een dementievriendelijk Nederland, een initiatief van Samen dementievriendelijk. Steeds vaker informeren mensen bij deze organisatie wat zij kunnen doen als ze iemand met dementie tegenkomen op straat. Ook willen ze weten hoe ze dementie kunnen herkennen. In antwoord op de eerste vraag heeft Samen dementievriendelijk een ezelsbruggetje opgesteld: GOED.

GOED staat namelijk voor:

Geruststellen
Praat op kalme toon, stel jezelf voor en zeg wat je gaat doen. Probeer niet te corrigeren, maar wees juist bemoedigend in het contact. 

Oogcontact
Maak oogcontact om te checken of je wordt begrepen en geef de persoon met dementie de tijd om te reageren. Gebruik korte zinnen en stel eenvoudige vragen, liefst één vraag per keer. Probeer geen vragen te stellen over het recente verleden.

Even meedenken
Vraag de persoon met dementie of je mag helpen. Leef mee met ideeën en wensen en betrek hem of haar bij de oplossing. Benoem wat je gaat doen.

Dankjewel
Sluit het gesprek goed af. Dankjewel dat je iemand met dementie hebt geholpen. Zo help jij mee Nederland dementievriendelijk te maken.

Om dementie te herkennen is er een lijst van 10 signalen opgesteld die kunnen wijzen op dementie. Die lijst is hier te bekijken.

Samen dementievriendelijk

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten