lettergrootte wijzigen
06 mrt 2017

Gezocht! Mensen met dementie en communicatieproblemen

“Ik neem de telefoon liever niet meer op. Zo’n gesprek gaat me te snel en ik kan er niet goed op reageren…” “Bijna dagelijks ontstaan er misverstanden omdat we elkaar niet begrijpen… Zo frustrerend!”

Spreken of het begrijpen van taal is vaak lastig voor mensen met dementie. Logopedisten zijn gespecialiseerd in het behandelen van dit soort problemen, ook bij dementie. Mariëlle Olthof, onderzoeker en logopedist bij zorggroep Maas & Waal, is op zoek naar mensen die actief willen deelnemen aan haar promotieonderzoek.

Het gaat om mensen die:

  • thuis wonen en een beginnende vorm van dementie hebben;
  • een hulpvraag hebben op het gebied van communicatie;
  • ondersteund worden door een gezonde mantelzorger;
  • woonachtig zijn in de regio Nijmegen, Wijchen, Tiel, Druten, Beuningen of Zevenaar;
  • goed kunnen horen en zien, en geen andere taalstoornis hebben.

De persoon met dementie en de mantelzorger krijgen een logopedische behandeling aan huis aangeboden. Deze behandeling bestaat uit ongeveer zes bijeenkomsten van een uur. Tijdens deze bijeenkomsten zal de logopedist de communicatieproblemen met u bespreken en een behandeling op maat uitvoeren.

Om het effect van de behandeling te beoordelen, zal de logopediste u vragen om vijf keer een vragenlijst in te vullen. Vóór de behandeling, direct na de hele behandeling en na drie, zes en negen maanden.

Hebt u interesse om mee te doen of kent u iemand die mogelijkerwijs interesse heeft om mee te doen, dan kunt u contact opnemen met:

Mariëlle Olthof-Nefkens
E: marielle.olthof-nefkens@radboudumc.nl
T: 024 - 366 81 95

Mariëlle_website.jpg

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten