Zorgdomotica is voor de zorg, door de zorg
Zorgdomotica maakt het mogelijk voor bewoners om zorgmedewerkers te alarmeren en met hen te communiceren. Het systeem zorgt ervoor dat de juiste zorgvraag bij de zorgmedewerker terechtkomt. Zo kunnen wij effectiever en meer mensgericht werken.
Geen eenzijdige alarmeringen meer, maar een specifieke zorgoproep en de mogelijkheid tot contact tussen u als bewoner en de zorgmedewerkers. Zo draait het zorgproces weer waar het écht om gaat: het contact met elkaar. Zorgdomotica helpt u om zelf de regie te behouden en zorgt voor uw veiligheid, terwijl het ook de werkdruk van zorgmedewerkers vermindert.
Niks, tenzij…
We zetten zorgdomotica pas in wanneer dit echt noodzakelijk is. Dit hangt af van de situatie en de bewoner. Dit uitgangspunt sluit ook aan bij de Wet zorg en dwang (Wzd). Zorgdomotica kan namelijk onder onvrijwillige zorg vallen. Wij bespreken en beoordelen elke situatie vanuit verschillende disciplines en leggen het genomen besluit vast in het cliëntdossier.
Evaluatie
We evalueren regelmatig of het gebruik van zorgdomotica nog nodig is. Als we oordelen dat dit niet meer nodig is, halen we het weg. Ook deze evaluatie doen we vanuit verschillende disciplines en de uitkomst leggen we vast in het cliëntdossier.
Nieuwe bewoner
We willen een goed beeld vormen van de zorgbehoefte van een nieuwe bewoner. Daarom kunnen we besluiten de eerste dagen toezichthoudende zorgdomotica in te zetten. Dit duurt maximaal een week. Na deze periode bepalen we of inzet van zorgdomotica nodig is. Met als uitgangspunt: Niks, tenzij…
Alarm = alarm
Bij actieve alarmering, als u zelf op de alarmknop drukt, volgt altijd direct een alarmbericht. Daarnaast is passieve alarmering mogelijk, bijvoorbeeld wanneer u de kamer verlaat. Deze passieve alarmering zetten we alleen aan als er sprake is van een risicovolle situatie voor u als bewoner of uw omgeving en er een zorgmedewerker naar u toe moet.
Een belangrijke voorwaarde voor de inzet van een alarmknop is dat u begrijpt dat een alarmknop geen serviceknop is. De alarmknop mag alleen gebruikt worden als er ook daadwerkelijk een situatie is waarbij onze hulp direct nodig is. Een alarm is écht een alarm. Hiermee geven we u vrijheid en eigen regie en verminderen we de druk op onze zorgmedewerkers.
Reactie op alarmen
Wij doen ons uiterste best om elk ontvangen alarmbericht zo goed mogelijk op te volgen. Door naar u toe te gaan of contact met u te maken via de spreek-luisterverbinding. Het kan voorkomen dat de zorgmedewerkers niet onmiddellijk kunnen reageren. Bijvoorbeeld omdat zij al bezig zijn met een andere bewoner. Reactietijden kunnen wij niet garanderen. Daar zijn wij graag open en eerlijk over. Naar elkaar, naar u en andere bewoners en naar wettelijk vertegenwoordigers.
Treser (GPS)
Als een bewoner gebruikmaakt van de Treser, een GPS tracker, bespreken wij per bewoner met de wettelijk vertegenwoordiger hoe we de opvolging oppakken. In principe leveren de zorgmedewerkers alleen de zorg binnen de woonlocatie. Zij kunnen de woonlocatie niet verlaten.
Vallen kunnen we niet voorkomen
Waar we ook graag duidelijk over willen zijn, is dat we vallen niet kunnen voorkomen. Ook niet met de inzet van zorgdomotica, zoals een bedsensor. We kunnen er met zorgdomotica wel voor zorgen dat áls u bent gevallen, we u sneller opmerken. Bij bewoners met een verhoogd valrisico nemen we de inzet van een uit bed alarm mee in de overwegingen. Als het alarm gaat, wil dat niet direct zeggen dat een bewoner gevallen is, maar we gaan op dat moment wel even kijken of alles goed gaat.
Nachtzorg
Nachtrondes worden niet standaard fysiek uitgevoerd, tenzij u dit zelf wenst of als er behoefte is aan nabijheid. In dat geval wordt een controlemoment afgesproken. Met zorgdomotica zijn we in staat om nachtrondes ook digitaal en op afstand te doen. Ook hiervoor geldt dat we dit niet standaard doen, maar alleen als dit nodig is en zo met u wordt afgesproken.
Wij vinden het prima als u in de nacht uit bed gaat en bijvoorbeeld over de gang wandelt. Slapen is geen verplichting of doel, maar we houden wel uw welzijn in de gaten. Dat het dag-nachtritme goed blijft. Zo behoudt u eigen regie, autonomie en vrijheid.