“Ik vind het geweldig om vrijwilligster te zijn"

Yvon Langeveld

Terwijl de meeste cliënten van de dagbesteding in comfortabele ligstoelen rusten, zit Yvon Langeveld servetten te vouwen, samen met een cliënt die nog wakker is. Sinds een jaar is Yvon (55) uit Beneden-Leeuwen vrijwilligster bij zorggroep Maas & Waal. Maar ze beweegt zich binnen ‘haar’ afdeling alsof ze er al jaren werkt. “Ik vind het geweldig om vrijwilligster te zijn bij de dagbesteding. Voor mijn gevoel komt hier alles samen: mijn creativiteit, de vrijheid die ik krijg, en het gevoel ertoe te doen. Een glimlach op het gezicht van de mensen is écht waar je het voor doet.”

Waardering en vrijwilligerswerk: het is een vertrouwd cliché. Maar wie kijkt in de ogen van een vrijwilligster als Yvon, ziet welke betekenis erachter schuilgaat. Vrijwilligerswerk maakt het verschil tussen langs de kant staan en je nuttig voelen. Tussen eenzaamheid en onder de mensen zijn. Yvon is een sterke en actieve vrouw die in haar maatschappelijke carrière wat hobbels heeft moeten nemen. Via een oproep op FaceBook kwam zorggroep Maas & Waal op haar pad. Door haar werk voor Stichting Voormekaar wist Yvon dat de doelgroep ouderen haar aansprak. Maar wat ze dan precies als vrijwilligster zou willen bijdragen binnen de Zorggroep, dat wist ze niet echt. Tijdens het gesprek met de vrijwilligerscoördinator werd de dagbesteding in St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen voorgesteld. “Daar was ik wel nieuwsgierig naar. We hebben afgesproken dat ik zou beginnen met één dag in de week. Op de vrijdag.”

En sindsdien is Yvon iedere week druk in de weer met van alles en nog wat. “Mijn collega’s – ja, zo beschouw ik hen – vinden het fijn als ik eigen initiatief toon. En dus heb ik bijvoorbeeld voor carnaval steeks gemaakt en de ruimte versierd.” Ook op kookgebied krijgt Yvon veel vrijheid. “De ene keer gaan we samen met cliënten pannenkoeken of appelflappen bakken, de andere keer maak ik tonijnsalade voor de lunch. Ik vind dat heerlijk, en ook de cliënten genieten daarvan.”

Het liefst zou Yvon in haar vrijwilligerswerk doorgroeien naar een betaalde baan. “Dat zou echt ideaal zijn. Bij dit werk kan ik staan en zitten afwisselen. Dat is voor mijn gezondheid belangrijk. Maar buiten de financiën ervaar ik binnen zorggroep Maas & Waal weinig verschil tussen betaald en vrijwilligerswerk. Ik word behandeld alsof ik een betaalde kracht ben en mede daardoor voel ik me enorm gewaardeerd.”

Direct contact?

HRM & Organisatie

(0487) 58 21 45
bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur personeelszaken@zmw.nl Contactformulier