lettergrootte wijzigen

“Communiceren is een basisbehoefte”

Marielle poster Berlijn.jpg

‘Van huis uit’ is ze sociaal psycholoog. Maar (bijna) geen mens bij zorggroep Maas & Waal die haar zo kent. Mariëlle Olthof is vooral bekend als logopedist, maar sinds 2013 ook als onderzoeker en sinds kort als Science Practitioner. Mariëlle vertelt wat ze met die combinatie van functies kan betekenen voor de bewoners en medewerkers bij zorggroep Maas & Waal.

"Science Practitioner is een functie die wordt gefinancierd door het UKON, Universitair Netwerk Ouderenzorg Nijmegen. Dat is een samenwerking tussen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde/Ouderengeneeskunde van het Radboudumc en 19 zorgorganisaties, waarvan zMW er een is. Samen proberen we de kwaliteit van leven van én de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken te verbeteren. We doen dit vooral door mee te werken aan en mee te denken over wetenschappelijk onderzoek. In de functie van Science Practitioner maak ik de verbinding tussen wetenschap en praktijk, waarbij ik veel samenwerk met mijn collega Science Practitioners in de andere UKON-organisaties. Ook ben ik lid van de commissie Onderzoek & Ontwikkeling (voorheen UKON commissie) van zorggroep Maas & Waal.”

Het UKON stimuleert ook het faciliteren van een promovendus binnen de ouderenzorg
Een enorme kans voor Mariëlle. “Ik zag dit echt als dé gelegenheid om mijn ervaring als logopedist te koppelen aan het doen van onderzoek.” En dus stak zij haar vinger op toen bij zorggroep Maas & Waal de vraag werd gesteld wie onderzoek zou willen doen. “Ik hou me bezig met het onderwerp ‘logopedische behandeling van communicatieproblemen bij mensen met dementie en hun naasten’. Een heel mooi onderwerp dat mijn overtuiging raakt dat communiceren een basisbehoefte is in het leven. Een behoefte die niet eindigt bij dementie.”

'Het doen van onderzoek stelt ons in staat om de kwaliteit van zorg te verhogen, te onderbouwen wat we in de praktijk doen'
Daarom staat Mariëlle voor haar onderzoek in nauw contact met onder andere haar (co)promotoren in het Radboudumc en haar collega’s binnen het UKON. "In de ouderzorg heerst nog weleens een cultuur van ‘zo hebben we het altijd gedaan’. Door het doen van onderzoek kunnen we wetenschappelijk aantonen wat wel en niet werkt. Daarnaast breng ik mijn kennis over binnen de organisatie. En ook fungeer ik als een soort poortwachter: samen met mijn collega’s binnen de commissie Onderzoek & Ontwikkeling bepaal ik aan welke onderzoeken we als zMW wel of niet iets hebben.” 

Hoe belangrijk ook, Mariëlle is erg blij dat ze het doen van onderzoek kan combineren met haar werk in het verpleeghuis
“Ik vind het heel belangrijk om in de praktijk te blijven werken. Anders mis ik het contact met patiënten en collega’s en de problematiek waar men tegenaan loopt.” Eind 2022 hoopt Mariëlle haar promotieonderzoek af te ronden met een proefschrift en een openbare verdediging. “Het einde is in zicht!”

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier