“Communiceren is een basisbehoefte”

Mariëlle Olthof

‘Van huis uit’ is ze sociaal psycholoog. Maar (bijna) geen mens binnen zorggroep Maas & Waal die haar als zodanig kent. Mariëlle Olthof is vooral bekend als logopediste en sinds een jaar of drie ook als onderzoeker. “Ik ben lid van de UKON-commissie van zorggroep Maas & Waal. UKON staat voor universitair netwerk ouderenzorg Nijmegen. Dat is een samenwerking tussen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde/Ouderengeneeskunde van het Radboudumc en vijftien zorgorganisaties, waarvan zMW er een is. Samen proberen we de kwaliteit van leven van én de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken te verbeteren. We doen dit vooral door mee te werken aan en mee te denken over wetenschappelijk onderzoek.”

Het UKON stimuleert ook het faciliteren van een promovendus binnen de ouderenzorg. Een enorme kans voor Mariëlle. “Ik zag dit echt als dé gelegenheid om mijn ervaring als logopedist te koppelen aan het doen van onderzoek.” En dus stak zij haar vinger op toen er binnen zorggroep Maas & Waal de vraag werd gesteld wie er onderzoek zou willen doen. “Inmiddels ben ik drie jaar bezig met het onderwerp ‘logopedische behandeling van communicatieproblemen bij mensen met dementie en hun mantelzorgers’. Een heel mooi onderwerp dat mijn overtuiging raakt dat communiceren een basisbehoefte is in het leven. Een behoefte die niet eindigt bij dementie. 

24 uur per week is Mariëlle bezig met haar onderzoek. Daarvoor staat ze in nauw contact met onder anderen haar (co)promotoren in het Radboudumc en haar collega’s binnen het UKON. “Het doen van onderzoek stelt ons in staat om de kwaliteit van zorg te verhogen, te onderbouwen wat we in de praktijk doen. In de ouderzorg heerst nog weleens een cultuur van ‘zo hebben we het altijd gedaan’. Door het doen van onderzoek kunnen we wetenschappelijk aantonen wat wel en niet werkt. Daarnaast breng ik mijn kennis over binnen de organisatie. En ook fungeer ik als een soort poortwachter: met mijn collega’s binnen de UKON-commissie bepaal ik aan welke onderzoeken we als zMW wel of niet iets hebben.” 

Hoe belangrijk ook, Mariëlle is erg blij dat ze het doen van onderzoek kan combineren met haar werk als logopedist. “Ik vind het heel belangrijk om in de praktijk te blijven werken. Anders mis je het contact met patiënten en collega’s en de problematiek waar men tegenaan loopt.” Begin 2019 hoopt Mariëlle haar promotieonderzoek af te ronden. “Dat duurt nog even, maar we zijn al een eind op weg!”

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier