lettergrootte wijzigen

“Zo hoor je nog eens wat”

Mevrouw Van den Boom en mevrouw Van Teffelen

Ze zijn aardig op leeftijd – ook voor dames die in een zorgcentrum wonen – en nog altijd gevat en scherp van geest. Maar mevrouw Van den Boom (92 jaar)* en mevrouw Van Teffelen (85 jaar) delen meer dan hun woonomgeving en gemoedstoestand. Beide dames zijn ook een aantal jaar actief in de lokale cliëntenraad. “Ik werd zo’n drie jaar geleden gevraagd door haar”, vertelt mevrouw Van den Boom wijzend naar haar buurvrouw. “En ik dacht: ik kan het proberen. Als je altijd nee zegt, kom je niet verder.” Mevrouw Van Teffelen, al ruim zeven jaar in de cliëntenraad, vertelt dat haar buurvrouw heus niet alleen om de gezelligheid werd gevraagd. “We moesten iemand hebben die goed bij de pinken was. Zo iemand vinden is tegenwoordig echt wel wat moeilijker dan vroeger.”

De cliëntenraad is een serieuze aangelegenheid. Volgens beide dames is het gezellig en leuk om samen te vergaderen en na te denken over verschillende onderwerpen. Maar het is ook nodig om als cliënten je stem te laten horen. En daar wordt door zorggroep Maas & Waal prima naar geluisterd, weet mevrouw Van Teffelen. “Vorige winter hebben we maar drie keer stamppot gegeten en meerdere keren sla, terwijl dat eten is voor de zomerdag. We hebben dat als cliëntenraad aangekaart en dat heeft geholpen. Want deze winter aten we veel vaker stamppot.”

Naast hun eigen ervaring brengen de dames ook de mening van andere cliënten in tijdens vergaderingen. “We zitten iedere dag met zijn zessen aan tafel om te eten, dus dan hoor je van alles.” En andersom werkt het ook zo. Tijdens de lokale cliëntenraadvergaderingen wordt er door de ondersteuner van de cliëntenraden, Esther Paijmans, ook verteld waar andere cliëntenraden zoal mee bezig zijn. “Zo hoor je nog eens wat”, zegt mevrouw Van Teffelen. “Zo is het”, valt mevrouw Van den Boom haar bij. “Door Esther krijgen we te horen waar men in de andere huizen mee bezig is. En daar kun je zo maar iets aan hebben voor hier in Alde Steeg.”

*Mevrouw Van den Boom is op 18 juni 2018 overleden. De familie vindt het, net als zMW, fijn dat de tekst en foto van mevrouw Van den Boom op deze website te zien en lezen blijven.

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier