lettergrootte wijzigen
22 aug 2022

We doen mee aan een kwaliteitsonderzoek naar het voorschrijven van antibiotica

Samen met het Amsterdam UMC voert zorggroep Maas & Waal vanaf september een kwaliteitsonderzoek uit naar het voorschrijven van antibiotica binnen onze zorggroep. De gegevens van een groot aantal verpleeghuizen worden vervolgens met elkaar vergeleken. Onze artsen ontvangen daarna een terugkoppeling over hun handelen. Daardoor kunnen onze artsen zien hoe zij hun patiënten behandelen ten opzichte van artsen in een ander verpleeghuis. Zo’n vergelijking zorgt voor nieuwe kennis en inzichten waarvan onze artsen kunnen leren. Hierdoor kunnen onze artsen medicijnen gepaster voorschrijven en de kwaliteit van de behandeling verbeteren. Via posters, onze website en ons intranet informeren we bewoners, cliënten en collega’s.

Onze artsen leggen voor het onderzoek aanvullende gegevens over de behandelingen met antibiotica vast in de ECD’s (Elektronische Cliënten Dossiers). Het gaat hier niet om direct identificerende gegevens, zoals naam en geboortedatum, maar bijvoorbeeld om: aanwezige klachten, de behandeling die wordt gestart, de reden om voor deze behandeling te kiezen en de medicijnen die daarvoor worden gegeven. Deze gegevens worden vóór analyse gecodeerd, zodat ze niet terug te leiden zijn naar individuele personen. Daarna delen we ze met het Amsterdam UMC. 

Alle gegevens worden binnen het kwaliteitsonderzoek vertrouwelijk behandeld

Dat doen we volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Nederlandse wetgeving. De onderzoekers ontvangen geen informatie waarmee bewoners direct herkend kunnen worden, zoals naam, adres, geboortedatum of BSN. Deze gegevens blijven uitsluitend bekend bij zMW. Hierdoor kunnen de onderzoekers de analyses uitvoeren, zonder dat de privacy van individuele personen in het geding komt.

 

Peilstation antibiotica.png

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten

  • 13 mei 2023 Het regent bij zMW!

    Gisteren, 12 mei, was het De Dag van de #Zorg, maar al de hele week stond in het teken van deze dag. Collega's kregen van hun leidinggevenden een cadeaudoos, met een zMW-paraplu, een kaart met een cadeaubon, en een doosje #complimenten. Lees meer >