lettergrootte wijzigen
12 nov 2020

Druk corona blijft onveranderd hoog in verpleeghuizen

Ondanks de landelijk dalende cijfers blijft het aantal coronabesmettingen een grote druk leggen op de zorg, ook in onze regio en juist binnen onze zorgorganisaties. Dit heeft zorggroep Maas & Waal in een gezamenlijk persbericht met de Waalboog, Kalorama en ZZG zorggroep gesteld. Ook binnen zMW moeten alle zeilen worden bijgezet om de zorg te kunnen leveren die van een zorginstelling wordt verlangd. Daarbij wordt ongelofelijk veel gevraagd van medewerkers. En corona is zeker voor de meest kwetsbaren in de samenleving voorlopig nog niet voorbij. Daarom maakt zMW zich zorgen over de weken die komen gaan.

De werkdruk bij medewerkers, die sowieso al hoog is, neemt in deze moeilijke tijd toe. Door ziekte, quarantaine en de extra inzet die nodig is als er cliënten besmet zijn. Daarnaast kan er niet worden afgeschaald. De zorg voor ouderen en chronisch zieken in de woonlocaties kan niet op pauze worden gezet. Het is dagelijks puzzelen om roosters rond te krijgen. Hierdoor komt de zorg voor cliënten onder druk te staan.

Professionele hulptroepen
Alle professionele hulptroepen zijn ingezet. De beschikbare flexmedewerkers en zzp’ers zijn aan het werk. Er wordt actief verder gezocht naar andere flexwerkers, zzp’ers en mensen met een zorgachtergrond, onder andere via extrahandenvoordezorg.nl

Hoewel de aanpak en maatregelen van de verschillende zorgorganisaties kan verschillen, wordt er continu afgestemd en veel samengewerkt in de regio. Er is bijvoorbeeld een speciale afdeling voor coronazorg geopend bij zorggroep Maas & Waal, en ook bij collega-zorginstellingen. Ook wordt er gewerkt met een regionaal coronateam in de wijk. Daarmee wordt de druk verlaagd op de medewerkers in locaties en de wijk. 

Dringende oproep
Dat neemt niet weg dat hulp uit de samenleving meer dan welkom is. "Daarom hebben we gezamenlijk een oproep aan iedereen gedaan die de komende weken in staat is om zorgorganisaties te ondersteunen zich te melden via extrahandenvoordezorg.nl", vertelt Saskia Ermers, bestuurder bij zorggroep Maas & Waal. "We denken vooral aan mensen met een achtergrond in de zorg, zoals oud-zorgmedewerkers en studenten." Daarnaast kan iedereen de zorg een handje helpen door het tonen van waardering, begrip en vooral ook door de landelijke maatregelen steeds op te volgen.

Net als in de eerste golf zien we dat het aantal besmettingen binnen woonlocaties later een piek bereikt dan in de ziekenhuizen. Het blijft dan ook de komende weken nog spannend en zwaar. “We vragen daarom als zorgorganisaties om hulp en begrip uit samenleving. Alleen met elkaar kunnen we zorgen dat onze medewerkers overeind blijven, zodat zij er kunnen zijn voor onze cliënten.”

Extra handen zorg

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten

  • 04 juli 2023 Brandbrief aan minister Helder: wij willen en het kan, doet u mee?

    Samen met 45 andere zorgaanbieders uit de provincie Gelderland stuurden we vandaag een brandbrief aan minister Helder. Wij zien een complete stilstand aankomen van de transformatie van de ouderenzorg. Wij willen graag in beweging zijn en blijven. Maar met de overheidsmaatregelen die de minister onlangs voorstelde, kan dat niet. Wij vragen dringend om haar actie en ingrijpen. Lees meer >