lettergrootte wijzigen
04 apr 2017

De kracht van een Alzheimer Café

Begin van dit jaar werd het eerste Alheimer Café van en in de gemeente Beuningen gehouden. Op maandag 10 april is de vierde editie alweer een feit... Wat is het belang van zo'n Alzheimer Café nu eigenlijk? En wie zouden er eens een kijkje moeten gaan nemen?

Volgens schattingen zijn er zo'n 350 mensen binnen de gemeente Beuningen die dementie hebben. Bij de zorg voor een dementerende zijn gemiddeld drie mensen betrokken. Dat betekent dat het Alzheimer Café Beuningen in theorie voor zo'n duizend mensen interessant zou kunnen zijn. Zoveel bezoekers trekt het Alzheimer Café Beuningen (gelukkig nog) niet. Ruimte voor groei is er wel.

 

Beetje historie
Het eerste Alzheimer Café in Nederland werd geopend in 1997. Inmiddels zijn er meer dan 185 cafés door heel Nederland. Een enorm succes. En dat is niet vreemd als je bedenkt dat het Alzheimer Café een belangrijk onderdeel in de Zorgketen Dementie vormt. Het is een van de eerste activiteiten waarvan mensen gebruik kunnen maken wanneer zij met dementie in aanraking komen. In de jubileumuitgave over het tienjarig bestaan van het Alzheimer Café schrijft Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer: ‘De fase van het ontdekken en herkennen van dementie is vaak het moeilijkst. Hoe merk je bij jezelf dat je geestelijk achteruit gaat? En als het om je partner gaat, hoe vertel je dan dat er iets aan de hand is? Bij al deze vragen helpt het om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Juist daarom zijn de Alzheimer Cafés zo belangrijk.’

Drie doelen
Het Alzheimer Café Beuningen heeft net als andere cafés drie hoofddoelen:

  1. Het verstrekken van informatie en voorlichting over de medische, psychosociale en overige aspecten waar mensen met dementie en hun naasten mee te maken krijgen.
  2. Het openlijk praten over de gevolgen van de ziekte dementie. Herkenning en (maatschappelijke) erkenning staan hierin centraal.
  3. Het bevorderen van de emancipatie van mensen met dementie en het helpen voorkomen dat mensen met dementie en familieleden in een isolement raken.

 

Vaste Structuur
Per bijeenkomst heeft het Alzheimer Café een ander thema dat volgens een vaste structuur verloopt, rekening houdend met de spanningsboog van mensen met dementie. Het café begint met een ontvangst met muziek en een kopje koffie of thee waarbij mensen de informatietafel kunnen bekijken met voorlichtingsmateriaal van Alzheimer Nederland en plaatselijke aanbieder en acties. Daarna volgt de opening door de gespreksleider met mededelingen en introductie van het thema, de behandeling van het thema, en een ruime pauze voor vragen en ontmoeting met anderen (lotgenoten, hulpverleners, collega’s). Na de pauze volgt eventueel het tweede deel van het centrale thema, sluiting en mogelijkheid om na te praten.

Kom ook!
Maandag 10 april staat het eerstvolgende Alzheimer Café in Beuningen gepland, dit keer met als thema bewegen en dementie. Misschien een mogelijkheid om eens langs te gaan? Toegang tot het Alzheimer Café is gratis, aanmelding is niet nodig. Inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur, einde 21.30 uur. Voor meer informatie Alzheimer Nederland afdeling Nijmegen, T 06 21446033.

 

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten