lettergrootte wijzigen
23 apr 2020

Berichten van binnen: Chantal van de Hurk, wijkverpleegkundige Coronateam

“Ik ben bij zorggroep Maas & Waal (zMW, red.) coördinerend wijkverpleegkundige. Die functie heb ik tijdelijk overgedragen aan mijn collega’s om te gaan werken als verpleegkundige in het Regionaal Coronateam Wijkverpleging*. Ik wilde heel graag iets doen, in de frontlinie werken. Ik had bij zMW al aangeboden om diensten te draaien in de wijk bij cliënten. Maar door het afschalen van de wijkzorg was dat niet nodig en werkte ik vanuit huis. Terwijl mijn hart juist bij het contact met de mensen thuis ligt. Toen heb ik me aangemeld voor het Regionaal Coronateam Wijkverpleging.”

“Mijn vriend steunt me in mijn werk. Toen er sprake was van de oprichting van het Coronateam zei hij gelijk al: “Ik zie jou dat ook wel doen”. Wat wennen is zijn de avond-, nacht- en weekenddiensten. Als coördinerend wijkverpleegkundige werk je alleen overdag. Dat is heel luxe besef ik me nu!”

“Ik ben niet bang dat ik het coronavirus krijg omdat ik nu in het Coronateam werk. De kans dat ik het in de supermarkt krijg, is volgens mij groter. Ik voel me heel veilig in het pak dat ik draag. Het is ook geruststellend dat er voldoende materialen zijn. De regel is echt: als iets op is, ga je niet op pad. Maar dat is nog niet voorgekomen. Wel veranderen de materialen steeds. Soms is één schort van een bepaald materiaal voldoende, de volgende keer moet je er nog iets overheen dragen. Je moet dus goed opletten dat je steeds voldoende beschermd bent."

Chantal van de Hurk

“Vorige week ben ik ziek geweest; ik hoestte en had verhoging. Afgelopen vrijdag ben ik getest op corona; gelukkig was de uitslag negatief. Ik heb dus geen corona. Ik vond het wel fijn dat ik getest werd. Het stelde me gerust en zorgt er ook voor dat ik gewoon weer mag werken.”

“Als je kijkt naar mijn werkkleding is het niet zo gek dat je kouvat. Ik draag een T-shirt met een broek en daaroverheen beschermende kleding. Daar loop je je hele dienst in rond, stap je de auto mee in en uit, bezoek je cliënten. Normaal gesproken zou ik een jas aandoen als ik bezweet ben van mijn werk. Dat kan in verband met de beschermende kleding niet; nu loop ik zo naar buiten.”

“Binnen het Coronateam werken we met 35 verpleegkundigen uit zeven zorgorganisaties samen. Ik merk dat iedereen heel erg bereid is om expertise te delen met elkaar. Bij aanvang van iedere dienst is er een halfuur overdrachtsruimte. Dan zitten we op gepaste afstand bij elkaar en worden de bijzonderheden en wat er moet gebeuren doorgenomen. Er wordt je steeds op het hart gedrukt je eigen competenties in beeld te hebben en hulp te vragen als je ondersteuning nodig hebt. Men moet erop kunnen vertrouwen dat je zelf actief aangeeft waar je die ondersteuning in nodig hebt.”

“Aandacht hebben voor en praten met je collega’s is belangrijk. Of je nu werkt in het Coronateam of zoals mijn zMW-collega’s in de wijk en binnen de zorglocaties. Het is nodig om aan elkaar te vragen hoe het gaat – en dan bedoel ik ook écht vragen: Wat heb je meegemaakt? Wat wil je delen? Werken onder deze omstandigheden is heel intensief. Ik kom in heel emotionele thuissituaties terecht. Soms bezoek je een aantal mensen achter elkaar waarvan je weet dat die binnen afzienbare tijd gaan overlijden. Je bent daar steeds mee bezig en dat maakt het zwaar en tegelijkertijd ook mooi. Voor de meeste coronacliënten ben ik een steun en toeverlaat die ze als het ware door de ziekte heen trekt, voor anderen draag ik bij aan een zo comfortabel mogelijk einde van het leven.”

* Ook Chantals collega en zMW-verpleegkundige Marie-Cecile Timmers is toegetreden tot het Regionaal Coronateam Wijkverpleging. Meer lezen over het Regionaal Coronateam Wijkverpleging, klik dan hier.

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten