lettergrootte wijzigen
18 jun 2018

Als de zorg voor een oudere u teveel wordt

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat bijna een half miljoen mantelzorgers in Nederland zwaar belast of overbelast is. Veel mantelzorgers hebben een baan of combineren de zorg voor een oudere met de zorg voor een gezin. Zelf worden ze ook ouder. Dit alles vergroot de kans op overbelasting. Mantelzorg kan zelfs ontsporen. De last kan zo zwaar worden, dat de mantelzorger niet meer goed voor de oudere kan zorgen. We spreken dan van ‘ontspoorde zorg’. Er is geen sprake van opzet, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben.

De grens tussen uit je slof schieten en een echt ontspoorde situatie, is moeilijk aan te geven. Vaak is er een patroon ontstaan dat de mantelzorger zelf niet kan doorbreken. Er zijn twee hoofdvormen: 1. De oudere krijgt onvoldoende zorg, want de mantelzorger kan de zorg niet meer bijbenen. En 2. De mantelzorger gedraagt zich door stress gefrustreerd, gemeen of agressief.

Als zorg ontspoort, zijn vaak de oudere én de mantelzorger slachtoffer. Beiden zien geen uitweg meer. Er is hulp nodig! Wie kan u helpen? • De huisarts • De ouderenadviseur (de welzijnsorganisaties in uw woonplaats) • Het Steunpunt Mantelzorg bij u in de buurt (www.mezzo.nl) • Alzheimer-Nederland: 0800-5088 (www.alzheimer-nederland.nl) • Veilig Thuis: 0800-2000 (www.veiligthuisgelderlandzuid.nl) Veilig Thuis Gelderland-Zuid

Weet u niet wat het beste bij uw situatie past? Of wilt u alleen een luisterend oor? Neem contact op met Veilig Thuis Gelderland-Zuid. Bel gratis 0800 – 2000 (24 uur per dag en 7 dagen per week). Als u belt naar Veilig Thuis, neemt een medewerker de tijd om naar uw verhaal te luisteren. Samen met u zoekt hij of zij naar een oplossing. De medewerkers van Veilig Thuis hebben veel ervaring met ouderen en zorg die niet goed loopt. U kunt ook anoniem bellen voor advies.

MW_HH_0071.jpg

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten