lettergrootte wijzigen
01 mrt 2018

6 maart Dag van de Logopedie: Iedereen een stem

Logopedie, dat krijg je toch als je stottert of slist? Het is een veelvoorkomende gedachte; een die maar ten dele klopt. Want dat de logopedist veel breder werkt en juist ook ouderen behandelt die als gevolg van een beroerte, ALS of dementie moeite hebben om zich uit te drukken, is vaak minder bekend. En daar willen de logopedisten van zorggroep Maas & Waal tijdens de Dag van de Logopedie verandering in brengen.

Behoefte aan communiceren
Niet of nauwelijks kunnen spreken betekent niet dat je niets te zeggen hebt. Ook ouderen, mensen met dementie, Parkinson, ALS of een herseninfarct en niet goed kunnen spreken, hebben behoefte aan communiceren. Door gebruik te maken van andere communicatievormen en -middelen, kunnen zij leren zich toch te uiten. De logopedist kan een belangrijke rol spelen bij deze ‘ondersteunde communicatie’. Daarom staat de Dag van de Logopedie op 6 maart in het teken van ‘ondersteunde communicatie’.

Juist bij ouderen
Binnen zorggroep Maas & Waal besteden de logopedisten op een ludieke manier aandacht aan de Dag van de Logopedie. Zo delen zij op 6 maart snoepjes in de vorm van een mondje uit en kaartjes waarop te lezen valt waarmee zij zoal kunnen helpen. “Wij zijn gespecialiseerd in het gebruik van de stem, spraak, taal, en communicatie bij gehoorproblematiek”, vertelt Patricia Brink, logopedist bij zorggroep Maas & Waal. “Juist bij ouderen zie je vaak dat problemen op een van deze gebieden verband houden met andere aandoeningen of kwalen. Dat maakt een gespecialiseerde aanpak gewenst. Alleen weten mensen niet altijd dat wij daarbij kunnen helpen. Daarom proberen we daar op de Dag van de Logopedie extra aandacht voor te hebben.”

 

ZMW_E_0186.jpg

Gewoon bij u thuis
De logopedisten van zorggroep Maas & Waal benadrukken daarbij dat zij ook mensen behandelen die gewoon nog thuis wonen. “Dat klopt”, vertelt Patricia Brink. “Je hoeft echt niet in een van onze zorglocaties te wonen om door ons behandeld te worden. Wij komen zelfs aan huis als mensen niet in staat zijn om naar onze behandellocaties in Waelwick en St. Elisabeth toe te komen. Ouderen maar ook verwijzers als huisartsen, raden wij dan ook aan om gewoon eens contact met ons op te nemen als ze een hulpvraag hebben op het gebied van stem, spraak, taal, communicatie bij gehoorproblemen of het slikken. Er is vaak zoveel mogelijk dan mensen denken!”

Ondersteuning in vele vormen
Terug naar het thema van de dag: ondersteunde communicatie. Daarmee wordt gedoeld op de hulpmiddelen en alternatieven die beschikbaar zijn als spreken niet (goed) meer lukt. Ook de vraag hoe de logopedist kan helpen om met behulp van deze ondersteuning te gaan communiceren, staat daarbij centraal. Patricia Brink: “Als logopedisten zullen wij altijd eerst onderzoeken welke mogelijkheden tot communiceren iemand nog heeft. Dan kijken we naar de verwachtingen voor de toekomst en welke andere vaardigheden iemand nog heeft. Kan de persoon in kwestie bijvoorbeeld lezen? Kan iemand met behulp van plaatjes aangeven wat hij of zij wil? Kan hij of zij met een tablet of computer omgaan of juist goed tekenen of gebaren maken? Op basis van deze en andere informatie wordt er gekozen voor een geschikte manier om te communiceren. Zoals ik al zei: er is vaak veel meer mogelijk dan mensen denken.”

Vraagt u zich af wat de logopedisten van zorggroep Maas & Waal voor u kunnen betekenen? Neemt u gerust contact op met de afdeling logopedie van zorggroep Maas & Waal, bereikbaar via 0487 – 509666 of logopedie@zmw.nl of neemt u eens een kijkje op www.zmw.nl/logopedie.

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier

Nieuws en berichten