lettergrootte wijzigen

“Het is nooit beter dan thuis, maar…”

Kees van der Zandt

Het moet een hard gelag zijn als je zo’n actief leven hebt geleid als Kees van der Zandt, en op gegeven moment moet worden opgenomen in een verpleeghuis. Toch is hij er zelf allerminst pessimistisch over. “Ik heb het hier prima naar mijn zin.”

Sinds acht weken (op het moment van schrijven) woont Kees van der Zandt in St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen. Thuis ging niet meer. Meneer van der Zandt, “Ik heet Kees”, lijdt aan longemfyseem. 24 uur per dag heeft hij zuurstof nodig. Toen ook zijn vrouw ernstig ziek werd, hebben ze het thuis met de hulp van thuiszorg nog wel even kunnen redden. Tot het moment dat Kees een paar maanden geleden in het ziekenhuis wakker werd nadat hij thuis erg benauwd was geworden. “Ik werd gefeliciteerd door de specialist. Hij zei: ‘Proficiat, je bent aan de juiste kant wakker geworden. Maar je kunt niet meer naar huis’.”

Terwijl Kees met de ambulance op weg was naar een verpleeghuis in Geldermalsen, kwam er een telefoontje dat er in St. Elisabeth een kamer voor hem vrij was. Een stuk dichter bij Puiflijk waar Kees zijn hele leven heeft gewoond en dus was de keuze niet moeilijk. “Toen ik hier aankwam, verwelkomden de zusters en de mensen mij met ‘Keesie! Keesie!’ Er blijken hier heel veel mensen uit Puiflijk te wonen en te werken. Dus dat is wel leuk ja.”

Kees kent een hoop mensen uit zijn woonplaats. Dat komt door zijn bezige verleden. Niet alleen heeft hij de biljartclub in Puiflijk opgericht, ook is hij al 66 jaar lid van de voetbalvereniging (en daarmee het oudste lid!). En Kees is jarenlang actief geweest met zijn postduiven. De vrienden- en kennissenkring die hij daarmee heeft opgebouwd, is hem niet vergeten nu hij in St. Elisabeth woont. “Gisteren zijn er elf mensen bij mij op bezoek geweest. Dat was heel gezellig.” Hoewel hij niet om bezoek verlegen zit, kijkt hij ernaar uit om binnenkort weer zelfstandig op pad te gaan. Met een elektrische rolstoel. (Lachend) “Er schijnt hier om de hoek een lekkere ijswinkel te zitten. Het is dus goed dat ik mijn portemonnee bij me heb.”

Kees is zo’n man voor wie het glas eerder half vol dan half leeg is. Toch ziet hij ook de schaduwzijde van zijn nieuwe woonomgeving. “Voor mijn vrouw is het natuurlijk hard. Zij komt iedere dag met de taxi op bezoek, en komt weer alleen thuis. En hoe goed de mensen en de verzorging hier ook is, het is nooit beter dan daar.” Kees zou echter Kees niet zijn, als hij niet positief zou afsluiten. “In september zijn mijn vrouw en ik 50 jaar getrouwd. En dat vieren we hier, in Elisabeth!”

Direct contact over wonen en zorg?

Onze klantenservice helpt u graag

(0487) 59 96 66
bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur Klantenservice@zmw.nl Contactformulier